24.06.2009., srijeda

Prešano cvijeće

Kraj proljeća i početak ljeta nam nudi bezbroj šarenog, divljeg ili uzgojenog cvijeća, a kako bi ga sačuvali za neke hladnije dane, uvijek ga možemo prešati i iskoristiti u mnogim, maštovitim kreacijama ili projektima. Prešano cvijeće možete nabaviti u svakoj, bolje opremljenoj, hobi trgovini, a uz malo dobre volje i vremena i sami prešati cvijeće. Sve što vam treba za to, osim cvijeća, je upijajući papir, nešto s čime ćete pritisnuti cvijeće i toplina.

Oprema
Bilo koji ravan i težak objekt – poput telefonskog imenika ili rječnika će savršeno odgovarati za prešanje cvijeća. Cvijeće stavite između dva upijajuća papira (papirnati ručnik npr.) i najbolje odložite na policu, te poklopite nekom teškom knjigom. Nije loše niti to da papir s cvijećem stavite između dva kartona prije nego što stavite knjigu kako bi sigurniji da se neće pomaknuti ili oštetiti.

Sakupljanje cvijeća
Idealno vrijeme za skupljanje cvijeća i lišća za prešanje je kasno poslije podne (tijekom suhog ljetnog dana) zato što je tada razina vlage u cvijeću najmanja. (Nažalost, to je najgore moguće vrijeme ako želite ubrati cvijeće za ukras, npr za vazu…).
Najbolje biljke za prešanje su one koje su već izgledom ravne, poput tratinčica, ivančica ili ljubičica. Ostalo cvijeće koje je također pogodno za prešanje je djevojačko srce (Dicentra spectabilis), geranije ili zvončići. Osim cvijeća možete prešati i različito lišće poput lista jagode, bršljana, mente ili kadulje – jedina granica je vaša mašta.
Odaberite cvijeće u punom cvatu. Odrežite škarama svaki komad posebno, tako da ostane oko 2 cm peteljke na cvijetu. Prilikom branja pripazite da se cvijeće ne dodiruje međusobno, najbolje gaje raširiti po košari.

Prešanje
Prilikom prešanja odvojite cvijeće, tj, ljubičice prešajte odvojeno od ivančica npr. Postavite cvjetove udaljene jedne od drugih otprilike 1.5 cm. Između svakog sloja koji sušite postavite barem dva sloja novinskog papira ili papirnatih ubrusa. Nikad ne prešajte više od tri sloja cvijeća odjednom. Veliko cvijeće poput ruža ili božura uvijek prešajte zasebno.



Ako želite da vam cvijeće zadrži jaču boju i oblik, tada morate osigurati stalan izvor topline tijekom prešanja. Tavani, spremnici automobila ili police garaži će odlično poslužiti u tu svrhu ako je toplo vrijeme, no ako prešate cvijeće po hladnijem vremenu, trebat ćete zagrijati pećnicu na cca 40 stupnjeva C. Isključite pećnicu i stavite unutra cvijeće koje se preša. Ponavljate postupak svaki dan dok se cvijeće ne osuši.
Vrijeme sušenja ovisi o tipu cvijeća, vlažnosti i temperaturi. Manji cvjetovi se suše brže, u roku 4 do 5 dana, dok je za veće primjerke potrebno i do 8 dana. Osušeni cvjetovi će izgledati krhko i kao da su od papira. Ako ne osušite cvijeće do kraja može se desiti se skupe i naberu.

Ako vam se cvijeće zalijepi za papir, provucite ispod njega tanak nož. Ako ih pokušate na silu odvojiti od papira, vjerojatno će se potrgati. Cvijeće pohranite u kutiju, a između slojeva stavite mekani papir, te ga ostavite u toplom i suhom mjestu.
Prešano cvijeće možete koristiti za izradu čestitki, ukrašavanje poklona, uljepšavanje fotografija.

- 12:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #

11.06.2009., četvrtak

Prevarite tamnu prostoriju

>Da li ste se ikada našli u prostoriji u kojoj morate imati upaljeno svjetlo iako je vani sunčan dan? Ja sam boravila (dulje životno vrijeme) u nekoliko takvih prostorija i zaista zna biti depresivno kada provodite vrijeme u takvoj sobi. Srećom, postoje trikovi koja se ipak može unijeti malo životnog svjetla u takve prostorije.

1) Boje zidova moraju biti lagane, svijetle boje. Svijetli zidovi reflektiraju svjetlost i odbijaju ju je po sobi. Ponekad i mali pomak prema svjetlijoj nijansi može napraviti veliku razliku, zato zamijenite zelenu ili hladnu plavu sa blijedo žutom, svijetlo nijansom marelice ili blijedom zelenom. Dobar izbor je i narančasta. U ovakvim situacijama bijela ili neka krem boja je prirodan izbor, no morate biti oprezni sa bijelom bojom, jer ako sve obojite bijelo u tamnoj prostoriji sve skupa može izgledati sivkasto, ili čak i „prljavo“ što nije nešto čemu težite, zar ne? Imate li tamniji brodski pod na zidovima, ili bilo koji drugi drveni dio u prostoriji u kojoj boravite, obojite ga u svijetlo ili bijelo što će također posvijetliti sobu.

2) Odaberite namještaj svijetle boje – Ako imate tamnu sobu, tada će namještaj od tamnog mahagonija sobu učiniti još tamnijom. Drveni namještaj tamne boje možete uvijek obojiti u neku svjetliju nijansu.

3) Držite se podova svijetle boje – Iako su tamniji podovi u trendu, ipak je prostor u kojem živimo puno važnije učiniti ugodnijim nego trendovskim, stoga ovaj put zaboravite na ebanovinu ili tamni hrast, već se okrenite bambusu ili čak svijetlim pločicama koji će zasigurno osvijetliti sobu.

4) Ogledala – Ogledala pomažu rasprostiranju svjetla unutar prostorije. Jednostavno postavite uokvireno ogledalo preko puta prozora i na taj ćete način maksimalno iskoristiti dnevno svjetlo koje ulazi u vašu sobu. Umjesto jednog većeg ogledala upotrijebite nekoliko manjih ako želite još više vizualno podići izgled prostorije.

5) Zavjese – Koristite što je moguće više prozirnije zavjese, te izbjegavajte razne šalaporke ili slične pokrove na prozorima koji sprječavaju potpuni ulaz svjetlosti u prostoriju.

6) Pospremite sobu – Nered često može prostoriju učiniti turobnom. Izbacite stare novine, kutije i ostale nepotrebne sitnice i soba će začas izgledati svjetlije.



7) Lampe – Slobodno nabavite nekoliko različitih tipova lampi. Tamne sobe ovise u lampama i svjetiljkama stoga je važno imati ih u različitim varijantama kako bi na takav način što više posvijetlili prostoriju. Nije bitno da li su halogene lampe, klasične svjetiljke ili stojeće lampe, ne možete pogriješiti.

8) Monokromatska (jednobojna) shema – svakako će pomoći da se prostor „otvori“.

9) Tople boje tekstila – Tepisi, prostirke ili bilo koji platneni dio namještaja koji je tople boje (poput narančaste) može uvelike razbiti monotoniju i turobnost tamnog prostora, stoga se poigrajte s tekstilom, jer ipak je lakše zamijeniti manju prostirku, nego cijeli pod ili zid.

- 11:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

07.06.2009., nedjelja

Priručna sredstva za čišćenje – II dio

Ocat
Ocat se primjenjuje u čitavom domaćinstvu – od kuhinje i kupaonica, pa do čišćenja kućnih ljubimaca. Ocat ubija bakterije, te neutralizira i otklanja neugodne mirise.
Za slijedeće postupke koristiti klasični, alkoholni ocat.

Otopinom octa očistiti aparat za kavu kako bi otklonili naslage kamenca i mrlje od vode, te osvježili unutarnji mehanizam. Napuniti posudu aparata za kavu sa octom, te je usuti u rezervoar. Uključiti aparat i pustiti da „odradi“ pola ciklusa. Isključiti i ostaviti 10-ak minuta. Ponovo uključiti aparat i završiti ciklus. Baciti ocat, te napraviti dva ili ti ciklusa sa čistom, hladnom vodom. Ponoviti jednom mjesečno, ili svaki put kada primijetite da vam aparat radi slabije.
Da bi očistili čajnik, zakipite jedan dio octa i jedan dio vode, te ostavite u čajniku preko noći. Isperite s vodom.

Ocat uspješno otklanja neugodne mirise iz stroja za pranje rublja. Perilice kojima se sprijeda stavlja rublje posebno su podložne tom problemu. Dodajte približno 150 grama octa prilikom pranja (posebno pogodno za tekuće deterdžente) rublja ; to će ujedno otkloniti i neugodne mirise u rublju.

Poznato je da se ocat koristi za čišćenje hladnjaka. Nakon što otopite i očistite vaš hladnjak (ili ledenicu), nalijte malo octa krpicu ili spužvu te istrljajte unutrašnjost hladnjaka. Na taj način se eliminiraju svi neugodni mirisi i bakterije.

Mrlje od vode koje ostaju na staklu ili kristalu se također mogu otkloniti pomoću octa. Pomiješajte jednu šalicu octa i tri šalice tople vode, te u toj otopini operite vaše čaše. Ostavite ih da se osuše na zraku.

Kantu za otpatke očistite pomoću smrznute otopine vode i octa (u jednakim dijelova, smrznuto u posudi za led), a za odstranjivanje smrada, ulijte jednu šalicu octa u kantu, te isperite vodom.

Na isti način se čisti i odvod sudopera, a ako je odvod začepljen, pomiješajte jednaku količinu sode bikarbone i octa, te tu mješavinu izlijte u odvod. Smjesa će se zapjeniti i ukloniti začepljenje.

Ocat se koristi i za čišćenje kupaonice, pogotovo za otklanjanje kamenca i ljepljivih mrlja. Da bi pročistili začepljenu glavu tuša, odvijte je i potopite u zdjelu sa octom. Ujutro isperite i vratite nazad.

Uz odčepljivanje, ocat u kupaonici služi za čišćenje odvoda, toaleta i cijevi jer ubija plijesan i bakterije, te sprečava njihov razvoj. Namočite ili pošpricajte kupaonicu sa octom, pustite da odstoji malo, izribajte i isperite. Ulijete ocat u zahodsku školjku, ostavite sat vremena, izribajte sa četkom, te isperite. Možda će vam kuća „zaudarati“ na ocat i „farbanje jaja“, ali taj smrad ispari nakon nekoliko minuta.

Desi li vam se nezgoda sa kućnim ljubimcem, opet možete posegnuti za bocom octa. Izliti mješavinu octa i vode (pola-pola) na mrlju od urina koja će tada neutralizirati smrad, ali će i spriječiti vašeg ljubimca da se ponovo vrati u ovaj „priručni“ toalet

- 14:10 - Komentari (3) - Isprintaj - #

05.06.2009., petak

Priručna sredstva za čišćenje

Limun, sol, ocat – to su samo neke od namirnica koje se nalaze u svakom domaćinstvu, a njihova posebnost je ta što se osim u kulinarstvu, mogu koristiti i za čišćenje. Jednostavni i uvijek dostupni, jeftini i ekološki prihvatljivi.

Limunov sok

Limun i limunov sok ne samo da dobro čisti, nego i ugodno miriše, stoga evo nekoliko praktičnih savjeta:
- Narežite limun i nekoliko kriški stavite u zdjelicu s vodom, te sve skupa u mikrovalnu na 30 sekundi kako bi je osvježili iznutra.
- Bakrene predmete možete očistiti tako da prerezani limun namočite u sol, te tada istrljate bakrenu površinu.
- Prerežite limun na dva dijela i istrljajte površinu daske za rezanje. Isperite hladnom vodom. Na taj način ćete očistiti dasku i riješiti se neugodnog mirisa.
- Rezbarene ravne plohe (radne ploče) čistite pomoću limunovog soka ili pomoću limuna.



Sol

Sol je još jedno kuhinjsko pomagalo za čišćenje koji se jednako uspješno koristi i kao sredstvo za apsorpciju, ali i kao sredstvo za ribanje. Sol također uništava različite mikrobe, te čuva hranu.
- Prolijete li hranu tijekom kuhanja po štednjaku, pospite sa soli. Sol će apsorbirati tekućinu, a vi ćete puno lakše očistiti mrlje kada se malo ohlade.
- Ako vam zagori hrana u emajliranoj posudi, prelijte dno posude vodom te dodajte četiri do pet velikih žlica soli i ostavite da se namače preko noći. Kada se namoči (drugi dan) zakuhajte slanu tekućinu u posudi i očistite je.
- Često pranje posuda od lijevanog željeza ispire „ne-prianjajući“ sloj, stoga je ponekad dovoljno da uspete u posudu malo soli i protresete, te nakon toga samo obrišete. Sa deterdžentom perite svaki drugi put. Napravite to neposredno prije kuhanja kako se hrana ne bi zalijepila.
- Pomiješajte sol i ocat kako bi očistili bakrene posude ili utrljate sol na komadić krpe, te očistite mrlje od jajeta (koje često znaju ostati prilikom pripreme). Na sudoperu često ostaju skoreni ostaci hrane ili vode, to se također može očistiti pomoću soli.


Krumpiri


Krumpiri se najčešće koriste za čišćenje metala i metalnog posuđa. Istrljajte zahrđale tave sa sirovim krumpirom ili sačuvajte vodu u kojoj su se kuhali krumpiri, pa u nju potopite srebrne predmete ili posuđe koje je izgubilo sjaj.

Pasta za zube

Pasta za zube je veoma dobro sredstvo za poliranje srebrnih predmeta, posebno pribora za jelo. Namažite predmet koji želite očistiti pastom, te ga malo namočite toplom vodom (da bi se pasta zapjenila). Isperite i istrljajte. Ako se mrlje ne skidaju, ponovite postupak, te upotrijebite i staru četkicu za zube (tu mislim na one starinske, tvrde četkice bez onih gumenih umetaka). Pomoću stare četkice za zube i paste očistite fuge između pločica.

Ostala pomagala

Osim osnovnih namirnica koje imamo u svakom domaćinstvu, evo još nekoliko praktičnih savjeta za korištenje ne tako često upotrebljavanih proizvoda.

- Kristali(granule) od kojih su načinjeni napici na bazi naranče čiste mrlje na perilici za suđe. Jednostavno upalite vašu perilicu, dodajte granule i završite ciklus kao i u normalnom slučaju pranja.
- Nekoliko kapi esencije vanilije, naranče ili limuna na komadiću krpice je odličan osvježivač zraka.
- Voštani papir (papir koji se koristi prilikom pečenja kolača i sl.) može poslužiti za čišćenje otvarača konzervi. Provucite papir kroz otvarač (kao da otvarate konzervu) i oslobodit ćete mehanizam.
- Očistite ogledalo u kupaonici pomoću pjene za brijanje i ono se neće magliti kada se tuširate.
- Štednjak možete polirati pomoću alkohola.

To su samo neki od mnogobrojnih savjeta pomoću kojih ćete uštedjeti novac, a osim novca i čišćenje će biti puno prirodnije i manje ćete zagađivati okolinu.

- 10:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

03.06.2009., srijeda

Kako izbjeći pogreške prilikom uređenja interijera

Ne morate biti profesionalni dizajner da bi vaš dom bio uređen sa stilom. Jednostavno se morate pridržavati nekoliko osnovnih pravila i uspjeh vam je zagarantiran.

Ne vješajte umjetnine previsoko
Jedna od najčešćih pogrešaka prilikom uređenja unutrašnjih prostorija je vješanje slika i ostalih umjetnina previsoko. Ne samo da će se posjetitelji i promatrači naprezati i izvijati da bi vidjeli sliku, nego će i prostorija izgledati glomaznije. Da bi to izbjegli, umjetnine uvijek vješajte u razini pogleda (očiju).
Okvir umjetnine također utječe na njen doživljaj stoga ga odaberite pažljivo i nemojte pretjerivati sa prejakim bojama ili veličinom okvira. Slika unutar okvira ipak mora disati, a onaj koji stoji ispred nje, treba promatrati umjetnost, a ne materijal u koji je uokvirena ta umjetnina. Stoga nećete pogriješiti sa bijelom ili nekom drugom neutralnom i laganom bojom.

Tepisi bi trebali biti odgovarajućih dimenzija
Premali tepih u sobi izgleda izgubljeno, a prostor u kojem se nalazi radi toga može djelovati razdvojeno. Idealna veličina tepiha je ona kada na njega stani svi komadi namještaja, ili, ako se radi o većim komadima, da na tepih stanu prednje noge većih dijelova namještaja. Neka vam ne bude teško izmjeriti i nekoliko puta prije nego što se odlučite na optimalan tepih.
Dekorirajte prostor udobnim namještajem
Nije važno koliko je neki komad namještaja poznat, skup, s potpisom – ako je neudoban, nitko na njemu neće sjediti.

Zavjese prikladne duljine
Prekratke zavjese nisu dobar izbor. Idealno bi bilo kada bi samo dodirivale pod, ili ako želite malo mekši izgled, neka se i malo gužvaju po podu. Svakako da je uvijek lakše kupiti dugačke zavjese, pa ih skratiti na željenu ili optimalnu duljinu, nego staviti prekratke zavjese.

Jastuci
Majušni jastučići na velikim foteljama i nisu neko idealno rješenje stoga vodite brigu o proporcijama između namještaja i dodataka koji će ga krasiti. U svakom slučaju nemojte pretjerivati s količinom jastuka na trosjedu ili stolici – ljudi koji žele sjesti na taj dio namještaja ne bi trebali micati suvišne jastuke. Jastuci trebaju naglasiti prostor, a ne ga pretrpati.

Osvjetljenje
Nemojte ignorirati osvjetljenje. Lampe ili zidne svjetiljke mogu oplemeniti prostor u kojem boravite. Ne samo da služe za osvjetljenje, nego su i važan dekorativni dodatak. Mogu usmjeriti pozornost na određen dio prostorije u kojoj se nalaze. Soba bez dodatnog osvjetljenja je poput lijepog odjevnog predmeta, ali bez nakita – i dalje lijepa, ali pomalo dosadna. Prostorija u kojoj se nalazi samo jedan luster može djelovati grubo, stoga je ponekad efektnije imati nekoliko svjetiljki sa žaruljama manje snage, nego jedno, centralno osvjetljenje na sredini plafona.

Od Nedavno ažurirano


Previše dodataka
Dodaci su uvijek važni prilikom uređenja interijera i oni domu daju osobnost. Ako stavite previše dodataka, soba će izgledati pretrpano i zbrkano. Stavite one dodatke koje ćete uistinu koristiti i u kojima uživate.

Uređenje sa usklađenim dodacima
Ponekad je uređenje prostora sa dodacima koji su u paru u redu (poput dviju identičnih lampi ili stolica), ali i s takvim pristupom se može pretjerati. Vremena kada se sve kupovalo na način da se slaže jedno s drugim su gotova jer prostor u kojem živimo i boravimo mora ipak odgovarati našoj osobnosti.
Ne mora se sve podudarati i biti spareno – ponekad je važnije da odgovara nama osobno i da prostor u kojem živimo učini još ugodnijim i toplijim.

- 11:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

02.06.2009., utorak

Prvi koraci do vlastitog vrta

Vrtlarenje je sve popularniji sport. Dijelom je za to zaslužna i ekološka svijest ljudi, no u zadnje vrijeme trendove vrtlarenja diktira i svjetska recesija. Odlučite li se za obrađivanje vrta, ne bi bilo loše pretresti neke osnove vrtlarenja – ovo se odnosi na one koji u životu nisu imali u rukama štihaču ili bilo koje slične vrtno pomagalo.
Prvo se morate sami sa sobom usuglasiti koliko uistinu imate slobodnog vremena i da li ste uopće spremni da krenete u bitku sa vrtnim puževima, slakom i sličnim „usputnim radostima“. Kada ste shvatite da su vrtni puževi i korov za vas dječja igra, tada uzmite štihaču u ruke i na posao. Za početak je važno da si odredite dimenzije vrta, a ne da se nađete u situaciji da ste prekopali pola dvorišta i tek tada da shvatite kako ne želite ipak farmu rajčica.
Najbolja pomoć – 4 kolca u zemlji i malo špage oko njih, i vaša kockica ili pravokutnik je spreman za daljnje obrađivanje.
Ako tlo na koje planirate povrtnjak (ili cvjetnjak) nije dosada obrađivano, morate ga pognojiti. U suprotnom će vam sav užitak obrađivanja zemlje odnijeti sati i sati rada iza kojih neće biti rezultata. Najbolje je svakako prirodno, stajsko gnojivo, no nismo uvijek u prilici naći provjereno i povoljno domaće gnojivo. Srećom, svaka, malo bolja trgovina ili shopping centar, nudi kompost u vrećama koji će za početak biti dovoljan za obogaćivanje tla.
U današnje vrijeme dostupno je sve više i više organskih, dehidriranih gnojiva koji se mogu koristiti tijekom sadnje i rasta biljaka, no ja osobno nemam previše pozitivnih iskustava s takvom vrstom proizvoda.
Da bi bili skroz u trendu, preporučuje se korištenje isključivo ekoloških pripravaka koji su uglavnom na biljnoj bazi. Naravno, svatko od nas može u upotrijebiti i mineralna gnojiva koja vidno ubrzavaju rast i razvoj biljke, no ako želimo prirodno uzgojeno povrće onda za takvu kemiju nema mjesta – vjerujem da svaka „kumica“ koja na placu prodaje povrće koristi malo Uree ili NPK (dušik, fosfor i kalij – kombinacija ta tri elementa je izrazito važna za pravilnu gnojidbu povrtnjaka) za poticanje rasta (iako se ona svim svojim svetim kune da to nije istina), ali za razvoj prave, ekološke proizvodnje je potreban ipak malo duži vremenski period.
Iz vlastitog iskustva mogu reći da je pripravak od koprive najbolje moguće prirodno gnojivo, a ujedno je i ekološki prihvatljivo.

?????? At site

Sad, kada imate svoju kockicu, kompost i dobru volju, morate se odlučiti što saditi. Za početak to može biti povrće koje ne iziskuje previše obrađivanja poput špinata ili rotkvica, a kako se uhodavate u vrtlarenje, tako će i bilje koje sadite i uzgajate postajati sve raznovrsnije.
Sveprisutna dostupnost informacija će olakšati rad i ponuditi niz savjeta, a neke od stranica gdje možete pronaći korisne savjete ili smjernice su :

Agroklub
Vrt
Ekološko imanje Zrno
Živa zemlja
Eko-imanje Mavrović
Cvijet info


Uz specijaliziranje stranice, pomoć uvijek možete potražiti na nekom od foruma, gdje ćete, osim profesionalaca zasigurno sresti i hrpu entuzijast

- 09:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

01.06.2009., ponedjeljak

Trendovi – Kako ozeleniti vašu kuhinju

Jedan od trenutno najvećih svjetskih trendova je „going green“ ili doslovan prijevod „idemo zeleno“. Ne trebam previše predstavljati smjernice tog trenda zato što svi jako dobro znamo važnost ekološke osviještenosti i odnosa prema prirodi i okolini. Nitko ne može preko noći promijeniti svoje navike, no negdje se mora početi, zar ne?

image hosting by http://www.99phost.com/

1. Koliko god da je važno ono što jedete, jednako je važno i odakle nabavljate svoje namirnice, stoga obratite pozornost na porijeklo namirnica, te ,ako je ikako moguće, kupujte hranu koja je uzgojena u blizini mjesta gdje živite. Kupuje li hranu u supermarketu ili nekom velikom trgovačkom centru, ne budite lijeni, nego potražite deklaraciju proizvoda na kojem piše od kuda je stigao, te kada je proizveden. Vaše je pravo da znate porijeklo hrane koju jedete!

2. Kad god je moguće kupite svježu hranu umjesto smrznute, dehidrirane ili konzervirane. Reklame tipa „smrznuto je zdravo“ možda izgledaju primamljivo i veselih su boja, no ne možete usporediti svježu, jadransku srdelu sa stotinu odrezaka od tune. Osim zdravije ishrane, na taj način ćete i smanjiti i količinu smeća kojeg proizvodite jer neće biti onih silnih vrećica i konzervi koje ostaju nakon pripreme takvog obroka, a organski otpad uvijek možete kompostirati. Ako živite u stanu nije uvijek moguće odvajati organski otpad od anorganskog, no sigurna sam da poznajete barem jednu osobu koja živi u kući i ima dvorište, stoga se ne sramite, nego je pitajte kompostira li ona organski otpad.

3. Postepeno mijenjajte uređaje koje koristite sa onima koji štede energiju. To su mahom uređaji energetske klase A ili A+, pa čak i klasa A++ kod nekih proizvođača. Investicija na prvi pogled djeluje neisplativo, ali već nakon 6 mjeseci (tj nakon jednog razdoblja očitanja električne energije) vidjet ćete razliku u vašu korist.

4. Koristite što prirodnije proizvode za čišćenje. Danas je na tržištu mnogo kompanija koje nude bio razgradive proizvode, a osim takvih proizvoda možete koristiti i priručna, domaća sredstva koja su uglavnom na bazi octa ili sode bikarbone.

5. Reciklirajte, reciklirajte, reciklirajte! U kuhinji proizvedemo najviše otpada stoga je veoma bitno obratiti pažnju na sitnice poput vrećica koje koristimo nekoliko puta, ili čak platnenih torbi, košara ili cekera…staklenke, flašice, kutije – sve se to može iskoristiti u vašem domaćinstvu, i nije nužno da je kuhinji. Kad razvrstate sav otpad – od papira, organskog otpada, stakla, limenki, pa do plastike, vidjet ćete da je vaša kanta za smeće na kraju tjedna polu prazna. Srećom, svako mjesto nudi kontejnere za razvrstavanje otpada, pa ćete se uz malo volje veoma brzo prilagoditi navici razvrstavanja otpada.

- 09:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Ožujak 2010 (8)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (3)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (7)
Svibanj 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Uređenje doma, kuće, dvorišta, savjeti, trendovi...




Dom je sigurna i mirna oaza i stoga je veoma bitno kako ćemo ga urediti, te koji su sve načini koji će nam omogućiti da to napravimo što ekonomičnije i povoljnije. Ne živimo svi u skupim četvrtima i nemamo na dohvat ruke poznate dizajnere ili savjetnike za uređenje interijera.
Srećom, danas postoji Internet kao moćno oružje koje nam uz malo volje i vremena može podariti mnogo korisnih savjeta i originalnih ideja. Ne moramo uvijek kopirati ono što vidimo da je aktualno u inozemstvu, bolje je takve zamisli prilagoditi našim prilikama, te ih na taj načini učiniti još zanimljivijim i upečatljivijim.
Mogućnosti su nebrojene, a mi jedino što moramo učiniti je uključiti naše osobno računalo, te krenuti u virtualni svijet uređenja našeg doma.



Free counter and web stats


















Page copy protected against web site content infringement by Copyscape


Hrvatske Web Stranice








Blogerica.com